Diş Beyazlatma

imgservices

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma (Bleaching) çeşitli nedenlerle dişlerin yapısına (mine ve dentin tabakasında) nüfus eden renklenmelerin giderilerek dişlerin önceki tonuna göre ağartılması işlemidir. Dişlerin doğal renkleri zamanla koyulaşır. Diş taşı temizliği ve polisaj yapılarak dişte oluşan renkleşmeler giderilebilir. Ancak bu yolla giderilemeyen renklenmelerin giderilmesi veya dişin kendi renginin bir kaç ton daha açılması mümkündür. Bu dişlere porselen vs. yaptırmak yerine daha koruyucu bir yöntem olan beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu işlem sonunda dişler durumuna göre sekiz-on tona kadar açılabilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan yöntem)

Bu yöntem direkt diş hekimi gözetiminde klinikte kontrollü bir şekilde uygulanır. Tüm yumuşak dokular ışıkla sertleşen bir bariyerle izole edildikten sonra, beyazlatma jeli dişlere uygulanır ve ışıkla aktive edilir. İstenilen beyazlığa gelinceye kadar işlem tekrarlanabilir. Bu şekilde bir hafta arayla iki seans yapılır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma  (Hastanın diş hekimi kontrolünde evde kendi uygulayacağı sistem)

Hekim dişlerden ölçü alarak laboratuvara verir. Alınan bu ölçüden, kişiye özel, dişlerin üzerine tam oturan, ince şeffaf bir plak hazırlanır.

Bu plağın içine geceleri yatmadan evvel diş beyazlatma ajanı uygulanarak plak dişlere takılır. Beyazlatma işlemi gece uykuda gerçekleşir. Tedavi süresi bir-iki hafta sürer.

Lazer ile Diş Beyazlatma

Lazer ile diş beyazlatmanın en büyük avantajı çok kısa sürede beyazlatma işleminin gerçekleştirilebilmesidir. Tüm yumuşak dokular bariyerle izole edildikten sonra yaklaşık 4 dk. gibi kısa bir sürede beyazlatma işlemi tamamlanmaktadır.

Lekelenmenin birçok sebebi olabilir. En yaygın olanları yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, dişe gelen travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu sırasında kullanılan antibiyotik veya aşırı florid tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.

Dış Kaynaklı Renkleşmeler

Lekeler sadece diş minesi yüzeyindedir. Beslenmeye bağlı olarak oluşur. Çay, kahve, kola, koyu renkli meyve suları, kırmızı şarap gibi içecekler ve domates salçası, şeftali gibi yiyecekler dişte yüzeysel renkleşmeye neden olur. Bu tür lekelerde beyazlatma işlemi başarılı sonuçlar verir.

İç Kaynaklı Renkleşmeler

Dişin mine tabakasının altındaki dentinde oluşan renkleşmelerdir. Çocuklukta kullanılan tetrasiklin türevi ilaçlar ve aşırı florid kullanımı ya da annenin gebelik döneminde kullandığı bazı antibiyotikler nedeniyle oluşabilir. Rengin açılması çok yavaş olur ya da hiç olmaz.

Yaşlılık Nedeniyle Oluşan Renkleşmeler

İlerleyen yaşlarda dişteki mine tabakası aşınarak alttaki dentin tabakasının koyu rengini yansıtır. Aynı zamanda yıllar içinde iç ve dış kaynaklı renkleşmeler de görülebilir. Böyle durumlarda beyazlatma işleminden başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Kanal Tedavisi Görmüş Dişlerde Renkleşme

Kanal tedavisi yapılan diş canlılığını yitirir, zamanla parlak, canlı rengini de kaybederek sararabilir veya dişin içine konan materyale bağlı renkleşme meydana gelebilir. Bu tür renkleşmelerde pulpa odasına yerleştirilen beyazlatma ajanı  dişte birkaç gün bekletilir. İstenilen sonuç elde edilene kadar işlem tekrarlanır. Bu şekilde özellikle ön bölgede tek başına kalmış koyu renkli dişler beyazlatılır. Genellikle olumlu sonuç alınır.

Uygulanan bütün beyazlatma yöntemleriyle geçici bir beyazlık elde edilmektedir. Dişlerin yapısı, kişinin beslenme alışkanlıkları ve işlem sonrası önerilere ne kadar dikkat edildiğine  bağlı olarak 2-3  sene sonra tekrarlanması gerekebilir. Gebelik ya da emzirme döneminde olan hastalara uygulanmaz. 18 yaş altına önerilmez. Dişeti çekilmesi sonucunda açığa çıkan diş kök yüzeylerine, dişeti rahatsızlığı, diş çürükleri, kole hassasiyeti olanlara bu sorunlar tedavi edilmeden önerilmez.

Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır. Birincisi diş hekimi yardımıyla profesyonel beyazlatma, diğeri ise evde diş hekiminin önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma sistemidir. Son yapılan çalışmalarda iki yöntemin aynı anda kullanılmasının etkin bir beyazlatma için gerekli olduğu belirtilmiştir. Hastanın beyazlatma işlemi ofis tipi ile yapılsa bile rengin kalıcılığı için ev tipi ile desteklenmesi önerilmektedir.

Yapılan çalışmalar diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma sistemlerinin kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Diş hekiminizin beyazlatma sonrası florür uygulamaları ile beyazlatma işlemi daha da güvenli bir işlem olmaktadır. Dişlere zarar veren, eczanelerde satılan denetimsiz beyazlatıcı ürünlerdir.

Bütün beyazlatma jelleri az veya çok hassasiyete sebep olabilir. Bu, kişiden kişiye değişebilir, soğuk veya sıcak içeceklerle birlikte gelişebilir. Hassasiyet durumunda diş hekiminin uygulayacağı topikal florür bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Ayrıca hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunduran diş macunları da kullanılabilir.

Sonuçlar farklıdır. Bazı dişler daha kısa sürede beyazlarken, bazıları için bir iki seans beyazlatma yapmak gerekebilir. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa beyazlatma o kadar iyi olacaktır. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmenin beyazlatılması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süreç gerektirebilir.

Beyazlatma sonrasında dişlerin rengi asla başlangıçtaki rengine dönmez ama bir miktar renkleşme 6 ayla iki yıl arasında oluşur. Beslenme alışkanlıklarına göre bu renklenme farklılık gösterir. Beyazlatmadan 6 ay sonra kontrol edilmeli, gerekirse diş taşı temizliği, polisaj ve bir kez ev tipi beyazlatma tavsiye edilir.

Porselen kaplama kuron ve köprüler beyazlamaz. Yeni beyazlamış dişinizin rengine uyması için bunların değişmesi gerekebilir.

Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün yani 48 saat boyunca (ideali 7-10 gün) çay, kahve, sigara, kola, kırmızı şarap, asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden uzak kalmak gereklidir, çünkü yapılan beyazlatmanın etkisi dentin tübüllerinde devam eder. Bu süre zarfında da renkli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.

Smile İzmir Estetik Dental ve Medikal Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti tarafından, Prof. Dr. Tancan UYSAL ve Yrd. Doç. Dr. Banu UYSAL ortak girişimiyle 2020 yılında açılan Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz Bayraklı’da hizmet vermeye başlamıştır.

Mytripmed top dentist

İletişim Bilgileri

Adalet Mah. Şehit Polis Fethi Sekin Cad. No 4/B Bayraklı/İzmir TELEFON: (+90) 232 345 4141 EMAIL: [email protected] CEP: +90 553 9355141
smileizmir © Copyright 2021 by akgngr